Partea romana

Traseu pentru drumeții și aventură

În România nu exită trasee pentru drumeții în lungul Dunării (Baumgartner et al., 2012), însă există trasee pentru drumeții în parcurile naționale și naturale din zona Dunării – Parcul Natural Porțile de Fier, Geoparcul Platoul Mehedinți, Parcul Național Domogled-Valea Cernei, Parcul Natural Balta Mică a Brăilei, Rezervația Biosferei Delta Dunării. Aceste trasee ar putea fi conectate cu ruta cicloturistică Eurovelo 6 și cu o rută carosabilă care leagă parcurile.

Traseul vestic: Parcul Natural Porțile de Fier – Parcul geologic Podișul Mehedinți – Parcul Național Domogled – Valea Râului Cerna.

Traseul estic: Canarele Dunării- Dumbrăveni-Valea Urluia-Lacul Vederoasa – Cheile Dobrogei – Pădurea Hagieni-Cotul Văii – Vama Veche-2 Mai.

Traseul de vest este un tur între Parcul Natural Porțile de Fier, Parcul geologic Podișul Mehedinți, Parcul Național Domogled – Valea Cernei. Drumurile urmate sunt unele și aceleași ca și pentru traseul principal. Turul începe și se termină în Drobeta – Turnu Severin. Legătura cu Bulgaria se face pe drumul care leagă Drobeta-Turnu Severin și Vidin, și anume DN56A.

Traseul de est pornește de la punctul de trecere a frontierei Călărași – Silistra și se termină la puncul de trecere a frontierei de la Vama Veche – Durankulak. Traseul urmat trece pe DN3, de la Silistra la Pietreni, trecând prin Canarele Dunării și prin Dumbrăveni – Valea Râului Urluia – Lacul Vederoasa. De la Pietreni se continuă pe DJ222 până la Cheile Dobrogei, apoi spre Pădurea Hagieni – Cotul Văii și se merge de-a lungul costei pe DJ222, DN2A, A4, DN39, DJ391. De la Pădurea Hagieni – Cotul Văii, vă întoarceți pe același drum, DJ391, până la Mangalia și apoi urmați DN39 până la Vama Veche – 02 Mai, iar pe la Vama Veche se intră înapoi în Bulgaria.

Principalele zone naturale protejate incluse in traseul turistic pentru drumeții și aventură au în comun o ofertă bogată de oportunități pentru drumeții, ciclism, alpinism, scufundări, vizitarea peșterilor și a altor forme speologice, geologice, geomorfologice și a peisajelor protejate.

 

Partea bulgara

Parcul Vidin

Zona este potrivită pentru drumeții – două trasee ecologice în zona „Bozhuritsa”.

Perștera Magura

Peștera este bine amenajată și oferă posibilități pentru drumeții, fiind vizitată atât de turiști din Bulgaria, cât și din străinătate. Intrarea de la sud a fost stabilită ca punctul de intrare al traseului organizat, având un punct de colectare a taxei de intrare, grupuri sanitare și un local. Ieșirea și punctul final al traseului se află în partea de nord.

Munții Stara Planina de Vest și Predbalkan

Zona permite drumeții, având numeroase trasee  marcate. Alte atracții turistice sunt monumentele culturale, cum ar fi relicvele unor fortărețe medievale în Berkovitsa, Belogradchik, fortăreața tracică dintre satele Pomezhdin și Ravna, ruinele orașelor antice Chiprovski.

Parcul Natural Vrachanski Balkan

În această zonă protejată se pot face drumeții pe nouă trasee ecologice și trasee marcate, sunt multe locuri de vizitat (Zgodigrad, Casa englezească, Centrele de vizitatori „Ritlite” și „Vratsa”). Alte atracții sunt traseele pentru alpinsim, monumentele culturale și locurile istorice, cum ar fi vârful Vola.

Karlukovski karst

Zona are posibilități pentru drumeții și pentru vizitarea de peșteri, în acest raion aflându-se peșterile Prohodna, Temna dupka, Svirchovitsa, mănăstirea în stâncă „Sf. Marina”, Primul geoparc național. O multitudine de locuri de vizitat.

ArcharOrsoya

În ciuda lipsei traseelor marcate, zona oferă oportunități pentru drumeții, datorită caracterului deschis și plat al reliefului. In zonă se află ruinele orașului roman și bizantin Ratsiaria care nu sunt, însă, expuse în mod adecvat.

Parcul Natural Persina – Podișul Nikopol

În anul 2002 Direcția Parcului Natural „Persina“, începe construcția infrastructurii parcului. Au fost construite „Zona de relaxare“, de pe lângă râul Dunărea, Adăposturi pentru observarea păsărilor, trasee pentru drumeții și trasee pentru ciclism lângă ZP „Kaykusha”.

Parcul Natural Rusenski lomLomoveteOrlova chuka

Parcul oferă bune posibilități pentru practicarea drumețiilor, ciclismului, alpinismului, canotajului, vizitarea peșterilor.

KalimokBrashnelBoblata

Zona oferă posibilități atât pentru drumeții pe traseul ecologic educațional strict marcat „Kalimok – Brushlen“, cât și pentru ciclism, ca parte a traseului pentru biciclete Evrovelo 6.